Skillnaden mellan växtbaserad och vegan

Termerna växtbaserat och vegan gäller båda för olika matvanor. Skillnaden mellan de två kommer med vegans beslut att till varje pris undvika animaliska produkter Den växtbaserade ätstilen stöder växtmaterial som basen för kosten men tillåter vissa animaliska produkter i ätplanen. Veganern äter inte animaliska produkter på grund av en livsstil val och ett engagemang för djurens rättigheter och grymhet. Veganer kommer inte att äta någon animalisk produkt och inte heller äta animaliska produkter som mjölk, ägg och ingredienser som härrör från animaliska källor. Honung till exempel faller inom kategorin en djurbaserad produkt eftersom det är det outtröttliga arbetet hos bin. Växtbaserade dieter fokuserar på hela växtfoder som kärningredienserna i kosten. Motivationen bakom den växtbaserade kosten är ofta ett hälsoval. Växtbaserade dieter och hela livsmedel är kända för att vara en bra källa till försvar mot sjukdomar och cancer. Vid första anblicken kunde de två ses följa samma mönster, men det finns en väsentlig skillnad. Veganer kan integrera växtbaserad ätning i kosten, men en växtbaserad näringsstil är inte lika dedikerad till att utesluta alla former av animaliska produkter, därför kan Veganerna anta växtbaserade livsmedel men inte den växtbaserade livsstilen, eftersom vissa animaliska produkter kan inkluderas om så önskas. Växtbaserat levande omfamnar inte veganernas engagemang för att undvika alla animaliska produkter i deras livsstil.

Vad är växtbaserad näring?

Växtbaserad betyder att grunden för kosten bildas runt hela växtmaterial som frukt och grönsaker. Den växtbaserade kosten innehåller hela livsmedel som består av bladgrönsaker, potatisknölar, frön, nötter, havsgrönsaker baljväxter och svampar som jäst och svamp. Kött, mjölk, ägg, smör och gelatin är inte växtbaserade livsmedel. Den växtbaserade kosten bör inte innehålla så kallade ”fragment” eftersom de ingår i hela växtfoder men har förändrats i någon tillverkningsprocess. Mjöl, socker och olja är fragment. Den växtbaserade kosten fokuserar på att äta hela växten, men vissa kryddor, som senap, är acceptabla eftersom de bearbetas minimalt. Det finns många hälsofördelar med växtbaserad näring. En minskning av hjärtsjukdomar, mindre risk för att få kroniska tillstånd som diabetes och fetma. Det har också föreslagits att växtbaserade dieter minskar risken för bröstcancer. Den växtbaserade kosten tillåter viss flexibilitet och vissa animaliska produkter kan inkluderas.

Vad skiljer sig åt när det gäller växtbaserad näring?

 • Det är ett livsmedelssätt att äta med växtnäring som grund.
 • Ätestilen är inriktad på ett hälsosamt liv.
 • Den är flexibel till viss del, men hela livsmedelskonceptet är det viktigaste för hälsofördelar.

Vad är Vegan?

Vegan är en annan hälsosam matstil, men den som blir vegan kommer att ha en passion för djurens rättigheter. Vegan kommer att omfamna en filosofi som vänder sig bort från att uppmuntra sin medlem att äta allt som är relaterat till animaliska produkter. Veganer ägnar sig åt sin filosofi att inte vara inblandade i några animaliska produkter, inklusive kläder som skinnjackor och skor. Veganer undviker någon livsmedelsprodukt eller tillverkad artikel relaterad till djur. Kött och köttprodukter och mat som kommer från djur inklusive ägg, mjölk, ost och honung är inte acceptabla för vegan kost och livsstilsval. Veganisten vill inte äta någon livsmedelsprodukt som har tillhandahållits via det djur det är relevant för. Den veganska livsstilen är inte lätt att följa och viss förberedelse och hängivenhet för att skaffa rätt mat är nödvändig.Vad är annorlunda med 'Vegan' -näring?

 • Vegansk näring tillåter inte veganer att äta några produkter som är associerade med djur.
 • Veganfilosofin håller anhängare av denna diet och livsstil borta från alla animaliska produkter inklusive kläder och lädervaror.
 • Vegansk mat och livsstil går hand i hand för att skydda deras önskan att undvika animaliska produkter.
 • Att förbereda vegansk mat är utmanande på grund av vilken typ av mat veganer kan välja mellan. Växtbaserad mat är en del av kosten, men inga livsmedel som är kopplade till djur tolereras.

Skillnaden mellan dessa två matplaner

 1. Innehåll

De två ätplanerna har liknande innehåll från den växtbaserade strukturen, men den veganska livsstilen är mer receptbelagd och tillåter inte att någon form av animalisk produkt ingår i kostbehovet. En del av innehållet i kosten kan överföras till båda ätstilarna. Jordnötssmör och kokosmjölk passar både växtbaserad näring och vegans näringsinnehåll. Innehållet i den veganska kosten är mer definierat medan den växtbaserade dieten kan bara utesluta kött, men ändå tillåta dagbok och ägg.

 1. Förberedelse

Det krävs extra förberedelser för båda dieterna, eftersom råvarorna för detta sätt att äta behöver hämtas, hackas och presenteras i hela maten eller i vegan. En vegan måste göra noggranna förändringar i sin kost och inte försöka förändra sig radikalt på en gång. Innehållet i kosten kräver ett övergångsskede eftersom kött och mejeriprodukter viker för mer fiber- och växtrelaterade produkter. Att hitta intressanta sätt att laga mat kan vara utmanande. Vissa livsmedel som hummus rekommenderas som mejeriprodukter istället för smör eller pålägg. Hummus kan vara Begagnade som en växtbaserad mat och en del av den veganska kosten.

 1. Kosttillskott.

Att delta i en vegansk diet eller en växtbaserad diet har kostutmaningar på grund av brist på kött och protein. Det är klokt att köpa några kosttillskott och vitaminer för att lägga till kosten. Vitamin B12 och vitamin D3, liksom hemejärn, finns bara i animaliska produkter. Mejeri, ägg och kött förser kroppen med dessa näringsämnen och veganer kommer att behöva komplettera sin kost när de inte längre konsumerar dessa animaliska produkter. 1. Underhålla livsstilen

Det tar hängivenhet till den diet som beskrivs i båda fallen. Den veganska och växtbaserade kosten kräver specifika livsmedel och beredning. Det kanske inte är den diet som familjen följer, och så speciell mat måste tillagas. Att underhålla och äta ute kommer också att vara utmanande även om det finns restauranger som serverar vegansk mat.

Växtbaserad kontra Vegan: Jämförelsediagram

Sammanfattning av växtbaserad kontra vegan:

 • Båda dessa dieter är radikala i sin syn. Men den veganska livsstilen är ett engagemang för djurens rättigheter och grymhet. Veganern tar dietfilosofin ett steg längre in i hur människor uppför sina liv och deras attityd till djurgrymhet. Att undvika animaliska produkter sprider sig i många delar av deras liv inklusive vad de äter.
 • Det finns hälsofördelar med både dieterna och att följa dem leder till att förhindra hjärtsjukdomar, fetma, diabetes och eventuellt till och med bröstcancer.
 • Att följa den veganska kosten kräver engagemang och påverkar andra aspekter av personens liv.
 • Den veganska kosten är inte lätt att kombinera med ett aktivt socialt liv.
 • Den växtbaserade kosten är mer flexibel och gör att vissa animaliska livsmedelsprodukter kan ingå i kosten om så önskas.
 • Båda dieterna kräver kosttillskott för att ta hand om saknade vitaminer i sitt kostval, men veganerna bör vara mer medvetna om behovet av kosttillskott. Vegan inkluderar inte några animaliska produkter och tillåter därför inte några viktiga vitaminer och mineraler, som erhållits från proteinet i kött och animaliska produkter, i kosten. Inga undantag från nykterhet från animaliska produkter betraktas av vegan. Vägen för den veganska ätstilen är svårare att följa.